Seattle Mariners zwalniają Scotta Servaisa i mianują Dana Wilsona na stanowisko menadżera

Oszałamiający upadek Seattle Mariners spowodował zmianę przywództwa, a klub zastąpił menadżera Scotta Servaisa Danem Wilsonem.

Zespół ogłosił również w czwartkowe popołudnie, że wypuścił trenera uderzeń Jarretta DeHarta.

„Wierzymy, że potrzebujemy nowego głosu w klubie” – powiedział w oświadczeniu prezes Mariners ds. operacji baseballowych, Jerry Dipoto. „Dan zna nasz zespół i był kluczowym członkiem naszej organizacji, pracującym z graczami na każdym poziomie przez ostatnie 11 lat. Jest szanowany w naszym klubie i poza nim i jesteśmy pewni, że wykona fantastyczną robotę, prowadząc naszą grupę przez ostatnie sześć tygodni sezonu.

„Chcę podziękować Scottowi za wszystkie jego wysiłki tutaj, w Seattle przez ostatnie dziewięć sezonów. Włożył swoją pasję w zespół i naszą społeczność i wiem, że mówię w imieniu całej organizacji Mariners, dziękując mu za jego ciężką pracę” – Dipoto powiedział.

Mariners zamienili 10-meczowe prowadzenie w American League West w pięciomeczowy deficyt w tabeli, zagrażając temu, co wyglądało na marsz w stronę fazy posezonowej dla drużyny wciąż szukającej pierwszego tytułu. Servais nadzorował frustrującą sytuację — elitarna kadra rzucająca Mariners nieustannie osiągała lepsze wyniki z powodu spadającego ataku, który pod wieloma względami zajmował ostatnie miejsce w lidze.

Service (59 l.) pełnił funkcję kapitana marynarzy po raz dziewiąty. Od czasu zatrudnienia w 2016 r. ustanowił rekord 680–642 (0,514 procent zwycięstw), chociaż jedyny występ klubu po sezonie podczas jego kadencji miał miejsce w 2022 r. Mariners wygrali serię play-offów, pokonując Blue Jays w dzikich kartach wcześniej zmieciony przez Astros w ALDS.

Chociaż zakończenie było słodko-gorzkie, występ w play-offach zakończył 21-letnią suszę w play-offach, która była wówczas najdłuższą w północnoamerykańskim sporcie zawodowym. Jednak Mariners nie zakwalifikowali się do play-offów w 2023 roku i obecnie grozi im ponowne zakwalifikowanie się w 2024 roku, pomimo obiecującego początku sezonu.

READ  Termin zawarcia transakcji MLB: Mariners nabywają Luisa Castillo od Czerwonych z dużą perspektywą

Wilson, który zastąpił Servaisa, jest łącznikiem z czasami świetności zespołu. Wilson grał w drużynie Mariners od 1994 do 2005 roku, spędzając większość tego czasu jako asystent Randy’ego Johnsona. Wilson (55 l.) nie był członkiem sztabu trenerskiego wielkiej ligi ani menadżerem na żadnym szczeblu, ale był znajomą twarzą w obecnym zespole. Pełnił funkcję koordynatora zadań specjalnych klubu na wiosennych treningach, gdzie odpowiadał za trenowanie drużyny. Według „Seattle Times”.Nawiązał bliskie relacje z początkowym rozgrywającym Calem Raleighem. Pełnił także funkcję nadawcy kanału ROOT Sports zespołu, a w 2012 roku został wprowadzony do Galerii sław zespołu.

„Doceniam zaufanie, jakim obdarzyli mnie Jerry, Justin i organizacja Mariners” – powiedział Wilson w oświadczeniu. „Nie mogę się doczekać pracy. Wierzę, że ten zespół jest w stanie grać świetnie w baseball w tym sezonie i wyglądam na to Nie mogę się doczekać możliwości pracy z tą grupą zawodników i trenerów.”

Wilson przejmuje drużynę, która ma na swoim koncie 64 zwycięstwa i 64 porażki, pięć meczów dzieli ją od zakwalifikowania się do play-offów i przegrała trzy mecze z rzędu. Posunięcie to sprawi, że Jerry Dipoto, który objął stanowisko dyrektora generalnego we wrześniu 2015 r., będzie podlegał większej kontroli. Kolejną serię meczów Mariners rozpoczną w piątek przeciwko San Francisco Giants w Seattle.

Zejdź głębiej

Rosenthal: Letargiczny atak Marynarzy marnuje dominującą obsadę miotaczy

(Zdjęcie Scott Service: Brandon Slaughter/Getty Images)