Putin dziękuje prezydentowi Chin za jego „wyważone” stanowisko wobec Ukrainy

SAMARKAND, Uzbekistan (AP) – Prezydent Rosji Władimir Putin podziękował w czwartek chińskiemu przywódcy Xi Jinpingowi za jego „zrównoważone” podejście do kryzysu na Ukrainie i skrytykował „brzydką” politykę Waszyngtonu na spotkaniu, które nastąpiło po poważnej komplikacji dla Moskwy na polu bitwy.

Przemawiając na początku rozmów z Xi w Uzbekistanie, Putin powiedział, że dąży do rozwiania nieokreślonych „obaw” Chin o Ukrainę.

„Wysoce doceniamy zrównoważone stanowisko naszych chińskich przyjaciół w sprawie kryzysu na Ukrainie” – powiedział Putin, stojąc przy długim stole z Xi.

Dodał: „Rozumiemy Państwa pytania i obawy w tym zakresie i na pewno szczegółowo wyjaśnimy nasze stanowisko w tej sprawie podczas dzisiejszego spotkania, choć rozmawialiśmy o tym wcześniej”.

Obaj spotkali się na uboczu ośmionarodowej Szanghajskiej Organizacji Współpracy, która obejmuje Indie, Pakistan i cztery kraje byłego Związku Radzieckiego w Azji Środkowej. Sojusz Bezpieczeństwa powstał jako przeciwwaga dla amerykańskich wpływów.

W oświadczeniu rządu chińskiego wydanym po spotkaniu nie wspomniano konkretnie o Ukrainie, ale stwierdzono, że Xi obiecał „silne wsparcie” dla „podstawowych interesów” Rosji. Chociaż w oświadczeniu nie podano żadnych szczegółów, Pekin posługuje się „podstawowymi interesami”, aby opisać takie kwestie, jak suwerenność narodowa i roszczenia rządzącej Partii Komunistycznej do Tajwanu, z powodu których jest gotów rozpocząć wojnę.

Rząd Xi, który, jak powiedział, miał „nieograniczoną” przyjaźń z Moskwą przed inwazją na Ukrainę 24 lutego, odmówił krytykowania działań militarnych Rosji. Pekin i Indie kupują więcej rosyjskiej ropy i gazu, pomagając Moskwie zrównoważyć zachodnie sankcje nałożone z powodu inwazji.

Obserwatorzy twierdzą, że zależność Rosji od Chin jako rynku ropy i gazu prawdopodobnie wzrośnie, gdy Zachód będzie dążył do ograniczenia cen rosyjskich surowców energetycznych i być może całkowicie ograniczy ich import.

Aby wzmocnić sojusz z Chinami, Moskwa zdecydowanie poparła Pekin w obliczu napięć ze Stanami Zjednoczonymi po niedawnej wizycie na Tajwanie przewodniczącej Izby Reprezentantów USA Nancy Pelosi.

READ  The New York Times: Około 20% ukraińskiej broni zostało utracone w pierwszych tygodniach kontrofensywy

„Potępiamy prowokacje Stanów Zjednoczonych i ich satelitów w Cieśninie Tajwańskiej” – powiedział Xi Putin.

Oprócz rosyjskiego ataku na UkrainęSzczyt odbywa się na tle działań wojennych pomiędzy Armenią i Azerbejdżanem niedaleko Uzbekistanu, a także napięć w stosunkach Chin z Waszyngtonem, Europą, Japonią i Indiami spowodowanych różnicami technologicznymi, bezpieczeństwem i terytorium.

Przemawiając na początku rozmów dwustronnych z Xi, Putin skrytykował wysiłki Stanów Zjednoczonych i ich sojuszników w kontrolowaniu spraw globalnych.

„Próby stworzenia jednobiegunowego świata przybrały ostatnio bardzo brzydki kształt. Są całkowicie nie do przyjęcia dla ogromnej większości świata” – powiedział w swoim przemówieniu otwierającym.

„Tandem Moskwy i Pekinu odgrywa ważną rolę w zapewnieniu globalnej i regionalnej stabilności” – powiedział Putin. „Wspólnie opowiadamy się za tworzeniem sprawiedliwego, demokratycznego i wielobiegunowego świata opartego na prawie międzynarodowym i centralnej roli Organizacji Narodów Zjednoczonych, a nie na zasadach opracowanych przez niektórych, którzy próbują narzucić innym bez wyjaśnienia, czym one są”.

Xi był bardziej ostrożny, mówiąc, że „w obliczu zmian w świecie, czasach i historii Chiny są gotowe do współpracy z Rosją, aby odzwierciedlić odpowiedzialność dużego kraju, odegrać wiodącą rolę i wprowadzić stabilność w niespokojny i połączony świat ”.

Szczyt Szanghajskiej Organizacji Współpracy w starożytnym mieście Samarkanda jest częścią pierwszej zagranicznej podróży Xi od wybuchu pandemii koronawirusa dwa i pół roku temu, podkreślając dążenie Pekinu do ugruntowania swojej pozycji jako regionalna potęga.

Spotkanie odbyło się po tym, jak w zeszłym tygodniu Rosja została zmuszona do wycofania swoich sił z dużych obszarów północno-wschodniej Ukrainy w wyniku szybkiego ukraińskiego kontrataku. Przywrócenie przez Ukrainę kontroli nad kilkoma okupowanymi przez Rosję miastami i wsiami stanowi największą przeszkodę dla Moskwy, ponieważ jej siły zostały zmuszone do wycofania się z obszarów w pobliżu stolicy na początku wojny.

Putin spotkał się także z prezydentem Iranu Ebrahimem Raisi, którego kraj jest na dobrej drodze do przystąpienia do Szanghajskiej Organizacji Współpracy. Raisi powiedział, że Moskwa i Teheran finalizują ważny traktat, który doprowadzi ich stosunki do „poziomu strategicznego”.

READ  MrBeast spotyka się z krytyką po przekazaniu 20 000 par butów południowoafrykańskim dzieciom

On i Putin skrytykowali Stany Zjednoczone na początku spotkania. Moi dwaj prezydenci oskarżyli Stany Zjednoczone o naruszenie ich zobowiązań wynikających z porozumienia nuklearnego Iranu ze światowymi mocarstwami. Putin kpił z amerykańskich urzędników, mówiąc: „Są mistrzami swojego słowa – dawaj je i odbieraj, kiedy tylko chcą”.

Rosyjski przywódca spotkał się również z przywódcami Azji Środkowej i zaplanował spotkanie z premierem Indii Narendrą Modi w piątek.

Nic nie wskazywało na to, czy Modi spotka się z Xi. Stosunki między Indiami a Chinami zostały napięte przez starcia między żołnierzami obu krajów o spór graniczny na odległym obszarze Himalajów.

Putin ma spotkać się prywatnie z prezydentem Turcji Recepem Tayyipem Erdoganem i prezydentem Azerbejdżanu Ilhamem Alijewem. Turcja i Azerbejdżan mają status „partnerów dialogu” z Szanghajską Organizacją Współpracy.

Na początku tego tygodnia Azerbejdżan i Armenia zaangażowały się w transgraniczne bombardowania, w których zginęło 176 żołnierzy po obu stronach, co było najpoważniejszymi działaniami wojennymi od prawie dwóch lat między przeciwnikami od dziesięcioleci. Walki postawiły w niezręcznej sytuacji Moskwę, która starała się utrzymywać bliskie stosunki z obydwoma krajami.

Spotkanie Putina z Erdoganem będzie uważnie obserwowane nad ich oświadczeniami w sprawie Ukrainy i lipcowym porozumieniem wynegocjowanym przez Turcję i ONZ w celu utorowania drogi dla eksportu zboża i innych produktów rolnych, które po inwazji utknęły w ukraińskich portach Morza Czarnego.

Chiński przywódca promuje „Global Security Initiative” ogłoszoną w kwietniu po utworzeniu Kwartetu przez Stany Zjednoczone, Japonię, Australię i Indie w odpowiedzi na bardziej asertywną politykę zagraniczną Pekinu. Xi nie podał wielu szczegółów, ale amerykańscy urzędnicy skarżą się, że odzwierciedlają rosyjskie argumenty na poparcie działań Moskwy na Ukrainie.

Region jest częścią wielomiliardowej chińskiej inicjatywy Pasa i Drogi, mającej na celu rozwój handlu poprzez budowę portów, linii kolejowych i innej infrastruktury w kilkudziesięciu krajach, od Południowego Pacyfiku przez Azję po Bliski Wschód, Europę i Afrykę.

READ  Zełenski daje gwarancje rosyjskim żołnierzom, którzy się poddają

Chińskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych poinformowało, że Xi spotkał się w czwartek z prezydentem Kirgistanu Sadirem Zabarowem i powiedział, że Pekin wspiera „wczesne uruchomienie” planowanej linii kolejowej łączącej Chiny, Kirgistan i Uzbekistan.

Inwazje gospodarcze Chin W Azji Centralnej wywołał niepokój w Rosji, która uważa region za swoją strefę wpływów.

Xi odwiedził w środę Kazachstan w drodze do Uzbekistanu. Papież Franciszek był w Kazachstanieale się nie spotkali.